DNVGL.com

Mi az akkreditált tanúsítás?

​Egy irányítási rendszerrel rendelkezni annyit jelent, mint úton lenni az üzleti fejlődés irányába. Ez szintén egyre inkább egyféle szerződéssé alakul. Mégis mi az akkreditált tanúsítás és hogyan működik a tanúsítási folyamat?

Certification by DNV GL

Mi az akkreditáció? 

Az akkreditáció igazolja a tanúsító testület kompetenciáját. Ahhoz, hogy teljesüljön egy akkreditációs kritérium, egy akkreditáló hatóság értékeli a tanúsító testületet. Ez az adott tanúsító testület igazolására szolgál, hogy megfelelnek-e az adott követelményeknek. Így vizsgálja a hatóság az auditorokat, mint tanúsító szervezeteket, mint például a DNV GL - Business Assurance-t.


Mi a harmadik fél általi akkreditált tanúsítás? 

Az irányítási rendszerek akkreditált tanúsítását egy adott szabványhoz való megfeleltetés demonstrálására használják. A harmadik (kívülálló) személyes tanúsító testületek olyan vizsgáló szervezetek, melyek vizsgálati szolgáltatást nyújtanak specifikus szabványhoz tartozó tanúsítást preferáló cégeknek.

Risk Based Certification™ - Az út

Risk Based Certification kizárólagos megközelítési módunk valamennyi irányítási rendszer tanúsításhoz. Ismerni azt, hogy hova kell fókuszálnunk fejlesztési erőfeszítésinket, kritikus abból a szempontból, hogy a üzleti sikerességüket fenyegető kockázati elemek kezelve legyenek. Risk Based Certification módszertanunkkal  a tanúsítási folyamat a kiválasztott üzleti kockázatok értékelésére van testre szabva, és eszközül szolgál a fejlesztés során. 

Ön szolgáltatja a bemeneti információkat a működési folyamatokról, melyek lényegesek az üzleti sikeréhez, mi pedig megmutatjuk, hogyan teljesít az adott fókusz területen, és segítünk azonosítani azokat a területeket, ahol fejlesztési erőfeszítéseik összpontosítandók, mialatt a választott szabvánnyal való egyezést is vizsgáljuk. Az eredmény mindig tanúsítás, amennyiben az irányítási rendszer megfelelő. Ezen felül viszont a hangsúlyos területek teljesítménye is kiértékelésre kerül.  

Hogyan lehetek DNV GL által tanúsított? 

Egy sikeres irányítási rendszer folyamatosan fejlesztendő. Az irányítási rendszerét és a tanúsítását egyaránt karban kell tartani. Tehát, az akkreditált tanúsítás két szakaszból áll: az előzetes tanúsításból és az azt követő tanúsítás fenntartásából. A Risk Based Certification megközelítési módszerünket mindkét szakaszban alkalmazzuk.


Kezdeti tanúsítás

1. Részletek megvitatása

A felülvizsgálat kidolgozásához fontos tudnunk, mi a fontos az Ön cégének. Tisztán kell látnunk az üzleti stratégiáját és azokra a feltételekre melyek hatnak az előbb említett stratégiára. Ezt követően történik 1-3 hangsúlyos terület felfedése, melyre a vizsgálat fókuszál. A fókusz területek összekapcsolandók az irányítási rendszerrel, és érzékelteti a rizikókat, valamint lehetőségeket, melyek rendkívül fontosak az Ön számára. A megegyezés központi területeket tekintve együttes erőfeszítés, és a szaktanácsadóink (auditoraink) javaslatot tehetnek ezen területeken, amennyiben szükséges. A felsővezetésnek részt kell vennie ebben a szakaszban.

2. Dokumentáció felülvizsgálat  

A vezető auditoraink kiértékelik az irányítási rendszer dokumentációját. A dokumentáció felülvizsgálati jelentés összegzi az adott eltéréseket ebben a folyamatban. A jelentés jelzi, ha szervezete kész együtt haladni a tanúsítási felülvizsgálattal. A dokumentációs felülvizsgálatot az előauditot megelőzően, vagy annak részeként lehet kivitelezni.

3. Előaudit

Az aktuális tanúsító auditot megelőzően általában tenni fogunk egy előzetes látogatást az ön szervezeténél. Az előaudit összekapcsolható a dokumentáció áttekintéssel. Az előauditnak kettős célja van:

i. Az Ön készültségének ellenőrzése a tanúsító felülvizsgálatra, mint például kézikönyv áttekintése, az eljárások ellenőrzése, az eszközeinek megtekintése és az irányítási rendszer kiépítésének rövid ellenőrzése.

ii. Fókusz területek input információinak áttekintése és megegyezés 1 – 3 olyan központi területben, melyekkel a vizsgálat kiemelten fog foglalkozni.


Ennek alapján megállapodnak az audit alkalmazási területében (scope) és az audit tervben. 

4. Tanúsító audit 

A tanúsítási felülvizsgálat informális interjúkból, vizsgálatokból és a rendszerek működésbeli megfigyeléséből és a vonatkozó dokumentumok átvizsgálásából áll. A folyamat során felmérjük az irányítási rendszerét, hogy milyen szinten felel meg a választott szabvány követelményeinek és értékeljük a választott fókusz területek teljesítményét. Ha a rendszer megfelel, mi kiállítjuk a tanúsítványt. A megállapításokat, beleértve a nemmegfelelőségeket és az audit végeredményét a felülvizsgálat végén egy záró értekezleten ismertetésre kerülnek, és a vizsgálati jelentésben is szerepelni fognak. Az auditot követően a nemmegfelelőségeket kezelni kell, és a meghatározott határidőn belül reagálni kell a DNV GL felé.

Döntés a tanúsításról és a tanúsítvány kiállítása 

Vezető auditorunk ellenőrzi, hogy megfelelően kezelték-e a nemmegfelelőségeket. Amennyiben az ellenőrzés kimenetele pozitív, javasolni fogja a tanúsítvány kiállítását. A végső döntés a tanúsításról egy, a DNV GL-en belüli  független belső felülvizsgálatot követően kerül sor. A pozitív döntést követően Ön rövidesen kézhez kapja a tanúsítványt. 


  • Tanúsítvány fenntartása
    Ebben a szakaszban Ön teljesítette a kezdeti tanúsítást és tovább léphet a tanúsítás fenntartására.

5. Periodikus auditok 

Minden kiállított tanúsítvány 3 éves időtartamra szól. A tanúsítást követően kidolgozunk egy periodikus audit ütemtervet, mely biztosítja a rendszeres vizsgálatot a 3 éves időtartam alatt. Ezen vizsgálatok megerősítik, hogy szervezete folyamatosan megfelel az adott szabvány követelményeinek, mialatt teljesítményét újra értékeljük a kiemelt területeken. Évente legalább egy periódikus felülvizsgálat szükséges. 


6. Megújító audit 

A három éves periódus lejárta után a tanúsítás meghosszabbodik egy újra-tanúsítási vizsgálat által. 


Felfüggesztés és tanúsítvány visszavonás

Mi történik akkor ha szervezetének nem sikerül megújítania irányítási rendszerét és tanúsítványát?

DNV GL - Business Assurance-nek egy átlátható eljárása van a a tanúsítványok felfüggesztésére és visszavonására. Ez alkalmazandó minden olyan helyzetben, ahol egy szervezet tartósan és súlyosan elmulasztja fenntartani az irányítási rendszer szabvány követelményeinek való megfelelést, vagy más olyan körülmény áll fenn, amely a tanúsítványok felfüggesztése és visszavonása eljárásban került meghatározásra.

Ki dönt a tanúsításról?

A tanúsítási folyamat korai szakaszában döntés születik a tanúsítás hatóköréről. A tanúsítás alkalmazási területe azonban bővülhet vagy szűkülhet olyan tényezők hatására mint például cégegyesülés, leépítések vagy új divízió hozzáadása stb.  A kezdeti tanúsításról, tanúsítvány megújításáról, a tanúsítvány hatókörének kiterjesztéséről vagy szűkítéséről döntést kizárólag csak a DNV GL egy megfelelő hozzáértéssel rendelkező, arra feljogosított dolgozója hozhat, aki nem vesz részt az audit végrehajtásában. Ez a döntés a tanúsítási folyamat és a kapcsolódó dokumentáció felülvizsgálata alapján születik. 

Hasonló vizsgálat kerület végrehajtásra amennyiben a tanúsítvány felfüggesztésére vagy visszavonására kerülne sor. 

Miben segíthetünk?

Kapcsolat