DNVGL.com

Átállás az ISO 50001:2018 -ra

Energia irányítás

Kezdje el a felkészülést az ISO 50001:2011 -ről az ISO 50001:2018 -re történő átállásra. Minden lépésében segíthetünk ebben.

DNV GL New ISO 50001:2018

Kapcsolat:

Need help on the transition?

Contact us

Az ISO 50001 2018 -as kiadása 2018 augusztus 20-án jelent meg. Ezzel a kiadással az ISO 50001:2011 visszavonásra kerül. Az átállás határidejét a Nemzetközi akkreditációs fórum (IAF) megerősítette, amely a megjelenést követő három. Annak érdekében, hogy a határidő lejárta után érvényes tanúsítványt tartsanak fenn, a vállalatoknak meg kell győződniük arról, hogy a tanúsítványukkal áttértek a 3 éves időszak alatt. A tanúsító testületek, mint például a DNV GL, kötelesek leállítani az ISO 50001: 2011 szerinti tanúsítványok kiállítását 18 hónappal a közzététel időpontját követően. Ez azt jelenti, hogy a tanúsított vállalatoknak ennek megfelelően kell tervezniük áttérésüket.

Javasoljuk, hogy már most kezdjék meg a felkészülést az átállásra hogy biztosítsák a zökkenőmentes folyamatot.

Az ISO 50001 előírja a szisztematikus, adatvezérelt és a tényeken alapuló folyamatokra vonatkozó követelményeket, amelyek az energiateljesítmény folyamatos javítására irányulnak. A szabvány megvalósításának kulcsfontosságú célja az energiateljesítmény és az energiagairányítési rendszer folyamatos javítása. 

Legnagyobb változások az ISO 50001:2018  -ban

Az ISO munkacsoport (TC242) tervdokumentációjában megfogalmazott felülvizsgálat fő célkitűzései és hatóköre a következő volt:

 1. Az összes ISO szabvánnyal megegyező közös ISO magas szintű struktúrát (HLS) alkalmazása, hogy biztosítsa a többi ISO irányítási rendszer szabványaival való kompatibilitást
 2. Gondoskodjon arról, hogy a 2011-es kiadás alap koncepciói megmaradjanak, például: 
 • az energiateljesítmény folyamatos javítása;
 • az energiahatékonyság, az energiafogyasztás és az energiafelhasználás javítása érdekében a szabvány egészére összpontosít;
 • magában foglalja az energiateljesítményhez kapcsolódó, energiafüggő témákat, például az energiaadatokat, a figyelemmel kísérést, a mérést, az elemzést és az értékelést.

Mivel az ISO 50001: 2018 a HLS-t alkalmazza, ugyanazt a szerkezetet követi, mint az egyéb széles körben alkalmazott ISO szabványok, például az ISO 9001 és az ISO 14001 szabvány. Ez egyszerűsíti az integrációt más irányítási rendszerekkel. 

Az ISO 50001: 2011-et ismerő felhasználók fel fogják ismerni, hogy az ISO 50001: 2011 legtöbb követelménye az ISO 50001: 2018-ban is folytatódik. Ez különösen igaz az energia-specifikus elemekre és követelményekre, ami nem meglepő a módosítás célkitűzéseinek ismeretében. Van néhány új és felülvizsgált követelmény, amelyek nagyrészt a HLS által okozott változásoknak köszönhető. Vannak azonban más, az energia specifikus változások is, elsősorban a 2011-es kiadás használatával kapcsolatos tapasztalatokra támaszkodva. További információkat a változtatásokról itt találhat.

Válassza ki az igényeinek megfelelő átállási csomagot

Mivel a különböző vállalatoknak különböző szintű migrációs támogatásra van szüksége, három migrációs csomagot készítettünk, amelyek támogathatják Önt az áttérés során. Mindent magukban foglalnak az alapvető tréning anyagtól az önértékelésen át az áttérési auditokig - az Ön igényétől függően:

Kapcsolat:

Need help on the transition?

Contact us

Lásson hozzá az átálláshoz

Javasoljuk, hogy a lehető leghamarabb kezdje el az átállásra történő felkészülést, és megfelelően tervezze meg a szükséges változtatásokat az irányítási rendszerben. 

Az áttérés javasolt lépései:

 • Ismerje meg az ISO 50001: 2018 tartalmát és követelményeit. A szabvány az ISO és az MSZT szabványszolgáltatásából megvásárolható. Ha Ön az ISO 50001: 2011 jelenlegi felhasználója, akkor a követelmények változásaira kell összpontosítania. 
 • Győződjön meg arról, hogy a szervezet megfelelő személyzete képzett és megértette a követelményeket és a legfontosabb változtatásokat.
 • Azonosítani azokat a hiányosságokat, amelyek lényegesek az új követelményeknek való megfeleléshez és hozzon létre intézkedési tervet 
 • Hajtsa végre az intézkedéseket, és frissítse az irányítási rendszert az új követelményeknek való megfelelés érdekében
 • Értékelje a végrehajtás hatékonyságát belső ellenőrzéseken keresztül, és szükség esetén határozza meg a további intézkedéseket.

Auditoraink készen állnak és betekintést nyertek a változásokról és az ISO 50001: 2011-ről az ISO 50001: 2018-re való áttéréshez szükséges adatokról. Az átállás minden fázisában támogathatjuk Önt, így elkezdheti a felkészülést, felmérheti a készenléti szintjüket és hatékonyan végrehajthatja az átállást.

Hogyan segíthet a DNV GL a megvalósításban?

Az átmenet folyamatának támogatására különböző szolgáltatások nyújthatók, és ezek a következőket foglalhatják magukban: 

 • Szemináriumok, webinárok, e-tanulás, önértékelési ellenőrző listák stb., ahol jellemzően megismerkednek a szabvánnyal és ahol alapvető áttekintést kapnak a tartalomról és a legfontosabb változásokról, továbbá az átállás folyamatáról. "Tantermi" tréningek, vállalatán belüli vagy nyilvánosan meghirdetett képzések. A kurzusok célja, hogy részletesen megismerhessék a szabvány tartalmát és a változásokat, valamint az átálláshoz szükséges lépéseket. Ezek moduláris tanfolyamok, ahol a részletesség szintjét Ön alakíthatja az igényeinek megfelelően.
 • Eltérések felmérése (workshopok), ahol értékeljük az irányítási rendszert az új szabvány követelményei alapján, és azonosítjuk azokat a hiányosságokat, amelyekkel foglalkozni kell. Ez hasznos információkkal szolgál a folyamathoz az új szabványnak való megfelelés érdekében. Az ilyen értékelés részletességét az Ön igényeihez igazíthatjuk.
 • Átállási auditok