DNVGL.com

HACCP

A HACCP (Veszélyelemzés és Kritikus Ellenőrzőpontok) azt a nemzetközileg elismert működési módot jelenti, amely segíti az élelmiszer- és italgyártó iparban működő vállalatokat az élelmiszer-biztonsági kockázataik azonosításában, az élelmiszer-biztonsági veszélyek megelőzésében és a jogszabályok betartásában.

Kapcsolat:

További információra van szüksége?

Igen

Már tudja, mit keres?

Árajánlat kérése
SHARE:
PRINT:
HACCP


​A HACCP módszertan egy strukturált, preventív élelmiszer-biztonsági megközelítést jelent, amely optimalizálja a fogyasztó biztonságos élelmiszerrel történő ellátására irányuló erőfeszítéseket. Számos országban, így az USA-ban és az EU-ban is kötelező. Egy hatékony, az Önök folyamataihoz igazított élelmiszer-biztonság irányítási rendszer támogatja az élelmiszer-biztonsági hiányosságok megelőzésére és a velük kapcsolatos költségek kiküszöbölésére irányuló erőfeszítéseiket és biztosítja a jogszabályok betartását. A független tanúsítás bizonyítja az élelmiszer-biztonság iránti elkötelezettségüket. 

Mi a HACCP módszer? 

A HACCP olyan kockázatkezelési eszköz, amelyeket kifejezetten az élelmiszeripar számára dolgozott ki a Codex Alimentarius Bizottság, amelyet az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közösen állított fel.

A kockázatkezelési tevékenységek a következőket tartalmazzák:

  • Kockázatértékelés
  • A kockázatkezelési lehetőség értékelése
  • A vállalatvezetés döntéseinek megvalósítása
  • Figyelemmel kísérés és felülvizsgálat
    Az élelmiszertermelő szektorban a HACCP lehet:
  • Korrektív: Amikor a Codex vagy a nemzetközi kockázatkezelők meghatározták az élelmiszer-biztonsági célokat, ezeket az iparban is bevezethetik. A HACCP alkalmazása révén az ipar gondoskodhat arról, hogy ezek a célkitűzések valóra váljanak.
  • Preventív: A veszélyelemzés során azonosítják azokat a potenciális veszélyeket, amelyeket el kell kerülni annak érdekében, hogy kiküszöböljék a fogyasztó egészségének potenciális károsítását.

Miért jó a tanúsítás a vállalkozásomnak?  

A HACCP-nek számos potenciális előnye van, ezek közül a legjelentősebb az élelmiszer-biztonsági teljesítmény kézzelfogható és bizonyítható javulása és a fokozott jogszabályi megfelelés. A rendszer végső célja az élelmiszer-biztonság garantálása az élelmiszer-biztonsági veszélyek azonosításával és kezelésével, az alacsony hatékonyságú, visszamenőleges minőségellenőrzés helyett.

A HACCP rendszer szerinti tanúsítás birtokában az Önök szervezete:

  • Magabiztosan kommunikálhat az ügyfelekkel, bizonyítva, hogy az élelmiszerek előállítása során biztonságos folyamatokat alkalmaznak
  • Bizonyíthatja, hogy minden ésszerű óvintézkedést megtett annak érdekében, hogy garantálja a biztonságos élelmiszertermelést
  • Megengedheti az ügyfeleinek, hogy megköveteljék a beszállítók értékelését és tanúsítását, amennyiben egy olyan országban működnek, ahol erős élelmiszer-biztonsági jogszabályi keretrendszer van érvényben
  • Csökkentheti az ügyfelek által végrehajtott ellenőrzések számát, így időt takaríthat meg a vállalatvezetés számára és a járulékos költségeket is csökkentheti
  • Csökkentheti a selejtes termékeket és a termék-visszahívásokat
  • Javíthatja az élelmiszer-biztonságért felelős hatóságokkal fenntartott kapcsolatait
  • Javíthatja a hatékonyságot

    A HACCP szabvány szerinti tanúsítás hatékony eszközt bocsát rendelkezésre az érintettekkel és más érdekelt felekkel folytatandó kommunikációhoz. Fontos eleme az élelmiszer-biztonság iránti elkötelezettség bizonyításának a vállalatirányításban, a vállalati felelősségben és a pénzügyi beszámolási követelményekben. 

Hogyan tudok felkészülni a tanúsításra?  

A preventív gondolkodásmód az a fő hozzáállás, amely elősegíti a jelentős eredmények elérését.

A folyamat a következőket tartalmazza:

  • Az élelmiszer-biztonsági veszélyek és a jelentős kockázatok azonosítása
  • Azoknak az ellenőrző intézkedéseknek az azonosítása, melyek képesek a vonatkozó élelmiszer-biztonsági veszélyek kiküszöbölésére vagy elfogadható szintre történő csökkentésére
  • Azoknak a működési paramétereknek a meghatározása, amelyek biztosítják az ellenőrző intézkedések, így a monitoring eljárások vagy a hiba esetén alkalmazandó korrekciós intézkedések hatékonyságát.
  • Az ellenőrző intézkedések validálása
  • A HACCP rendszer dokumentációja, beleértve a HACCP tervet
  • A HACCP rendszer bevezetése, ellenőrzése és javítása


Egy HACCP rendszer kidolgozása, bevezetése és tanúsítása folyamatos utazást jelent, amelynek egyik eleme a független auditálás.